Varför är det viktigt att träna core?

 

Ja, här på bilden är en av anledningarna till att vi alla behöver ha en stark och stabil styrka i mage och rygg. Ett samlingsnamn för muskler i rygg och mage är att vi använder ordet core. Vi människor har en fantastisk förmåga och det är att vår kropp anpassar sig till det som du utsätter den för på gott och ont. Är det mycket tid framför datorn, läsplattor, telefoner, framför TVn eller väldigt stillasittande vardag kan din kropp svara med framåtdragna axlar, ihopsjunken bröstkorg, värk i ryggen då då du inte aktiverar dina coremuskler vid “slappt” sittande, inaktiv rumpmuskulatur som i vanliga fall hjälper dig att komma upp till rak kroppshållning. Huvudet är tungt och faller framåt då coremuskulaturen är svag, du utvecklar till slut en “gamnacke”. Så som skrivet i början är kroppen fantastisk på anpassning men anpassa gärna din kropp för att leva ett liv där de vardagliga sysslorna klaras av utan värk och ork att klara hela dagen

Du kan få en stark coremuskulatur på olika sätt. Ex. du som är ute i skog och mark och går, springer, ute med hunden, jagar eller bara njuter i naturen har ofta en bra core. Anledningen till det är att du utsätter dig för ett underlag som är ojämnt och varierande. Dina muskler i mage och rygg stärks utan att du tänker på det. En naturlig träning för att klara de vardagliga påfrestningarna. När du är på gymmet och ska träna din coremuskultaur är det bra att stå på balansbrädor, sitta på pilatesbollar, stå på ett ben när du utför styrkeövningar.

Att tänka på i vardagen …bara tänk tanken att när du står och väntar på någon, stå med sträckt kroppshållning. Tänk tanken att när du fixar middagen stå med rak kroppshållning. Tänk tanken att när du jobbar vid skärmar sitt med aktiverade magmuskler, lämna stolsryggen några minuter. Tänk tanken att jobba stående vissa perioder under dagen vid skärmarbete. Tänk vad bra du har det som jobbar med att gå eller stå på ditt jobb, sträck på dig några millimeter extra!

 

Vill du ha ett hemträningsprogram för coremuskulaturen? Kontakta Carolina Björfjäll på